Hoe je sneller en betere feedback kunt krijgen: aankondigen

Hoe je sneller en betere feedback kunt krijgen: aankondigen

Tim Goudriaan No Comment
Geen categorie

Wanneer je druk bezig bent met je scriptie, is het tof wanneer je begeleider je snel van feedback voorziet. Hoe je op een goede en effectieve manier om kunt vragen, lees je hier.

Ik raad je aan om je verzoek om feedback aan te kondigen.

Als je er namelijk voor zorgt dat je begeleider weet dat jouw verzoek om feedback eraan gaat komen, dan hij of zij dat tijdig inplannen. Zo help je je begeleider plannen met zijn of haar drukke schema, en kan hij of zij jou sneller helpen.

Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

Dit kan op 2 manieren:

  1. Telefonisch of mondeling. Probeer voordat je je begeleider spreekt, bijvoorbeeld tijdens een overleg, alvast te bedenken wanneer je hem of haar om feedback wilt vragen. Dit kan zijn na een paar dagen, of zelfs twee weken, maar zorg ervoor dat je een concrete dag noemt – en vraag of deze dag hem of haar uitkomt. Op deze manier kan je begeleider de afspraak vast in zijn of haar agenda zetten, zodat jij geen of mogelijk minder tijd verliest wanneer het moment daar is. Tip: stuur na zo’n overleg altijd een kort en concreet bevestigingsmailtje waarin je aangeeft wat er besproken is.
  2. Via de e-mail. Je kunt bijvoorbeeld een mailtje als dit gebruiken:

————————–

Geachte heer/mevrouw [achternaam], Beste [voornaam],

Ik hoop dat het goed met u gaat. Momenteel ben ik druk bezig met [specifiek onderdeel A van je scriptie, bijvoorbeeld je theoretisch kader of methodologie] en [specifiek onderdeel B].

Ik zou graag binnenkort feedback van u ontvangen.

Zou ik u mijn scriptie volgende week woensdag of donderdag voor 13 uur zou kunnen toesturen? Een later moment in de week, of het begin van de week daarop, zou wat mij betreft ook kunnen.

Ik hoor graag van u!

Met vriendelijke groet,

[Naam]

—————————-

Neem deze mail gerust over en pas ‘m aan zoals je wilt. Let op dat zowel jij als je begeleider misschien een wat andere stijl hanteren, of dat jullie al andere afspraken hebben gemaakt. Pas je communicatie hierop aan.

Let bij het sturen van je mail in ieder geval op deze vier punten:

  1. Open altijd met een vriendelijke en beleefde noot, het is prettig binnenkomen wanneer je aangeeft dat je hoopt dat het goed met iemand gaat, dat diegene een leuk weekend heeft gehad, etc.
  2. Het is vaak beter om aan te geven met welke specifieke onderdelen van je scriptie je bezig bent. Zo houd je je begeleider ook bij de les en maak je duidelijk dat je gericht bezig bent. Heel algemeen ‘bezig zijn’ met je scriptie als geheel is vaag en laat niet zien dat je weet in welk onderdeel van je proces je je bevindt.
  3. Door specifieke dagen of tijden te noemen, kan je begeleider iets voor je inplannen. Dit is altijd beter dan ‘ergens volgende week’ of ‘binnenkort’ – dat is niet in een agenda te zetten. Wanneer je een dag en/of tijd afspreekt, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je je hieraan houdt.
  4. Geef naast je voorgestelde dagen, ook aan dat je flexibel bent – het kan natuurlijk zijn dat je begeleider enkel op andere dagen kan. Door hem of haar concrete en specifieke opties te geven, maar ook flexibel te zijn, maak je het hem of haar zo makkelijk mogelijk om ‘ja’ te zeggen.

Krijg je geen reactie op de mail?

Het is redelijk om 2/3 werkdagen te wachten op een reactie. Heb je dan nog niks ontvangen? Stuur dan een korte herinnering, liefst met je vorige mail bijgesloten, zoals deze:

————————–

Geachte heer/mevrouw [achternaam] of Beste [voornaam],

Even een mailtje om te checken of u mijn vorige heeft ontvangen :)

Met vriendelijke groet,

[Naam]

————————–

Sommige begeleiders zullen ongeacht jouw goede mails, vast blijven houden aan veel te lange reactietermijnen van bijvoorbeeld 10 dagen. Daar maakt jouw goede communicatie dan helaas weinig in uit. Maar in andere gevallen kunnen goede e-mails zeker in je voordeel werken.

Heeft deze mail je geholpen, of heb je nog vragen, suggesties of opmerkingen? Mail me op tim@scriptiebegeleider.com.

Veel succes!

Leave a Reply